Alla inlägg den 26 augusti 2009

Av Lena Carlsson - 26 augusti 2009 22:00

I fredagens Smp fanns en insändare med rubrik "Det är alltid djuren som får betala det högsta priset". Det var om svininfluensan, sjuka svin hopklämda i massor i små utrymmen, samt då alla försöksdjur som vaccinet hastigt och lustigt ska testas fram på. Hon hade självklart rätt i allt hon skrev, det var en utmärkt insändare. Här följer djurens tillvaro från A till Ö, kommer de inte med idag så fortsätter jag en annan dag.

A som i Apor: används som försöksdjur, i "bästa" fall åtminstone. Många apor har suttit i sån bur i 20 år utan att bli använda en enda gång, de har bara suttit av tiden. Tid som de ägnar åt att försöka ta sig ut ur en för liten, med hänglås försedd, bur. Hela dagarna försöker de komma på hur de ska ta sig ut. Apor fångas vilda, man skrämmer iväg mamman i träden så hon tappar ungen. Eller skjuter man mamman, tar den svårt chockade ungen och stoppar i en låda som låses. Ungen skriker i flera timmar efter mamma.

B som i Björn: finns på särskilda kliniker eller vad man ska kalla det, där de är i en låst bur som är så liten att de inte kan resa sig och stå. Varje dag töms de på galla i ett sår som aldrig får läka. Björnarna skriker när de töms.

E som i Elefant: jagas av tjuvskyttar för sina betar. Elfenben. Skjuts och får ligga och förblöda innan betarna tas. Ungen står bredvid och ser mammans dödskamp, och blir svårt chockad och ledsen. Tappar all livslust.

G som i Gås: tvångsmatas genom att de är i en bur med hål i, genom detta hål sticker hals och huvud ut, och man proppar i den mat hela tiden. Så levern blir stor, till slut så stor att den tränger undan andra organ. Gåsen slaktas när levern är nära att spricka.

H som i Hund: slaktas i vissa länder på särskilda hundslakterier. Eftersom hundens päls är attraktiv, binds hunden fast och sen skärs skinnet av medan hunden lever. Oftast lever hunden upp till 10 minuter efter. Pälsen ska bli leksaker, dekoration o dylikt. Har även på Grönland, hängts. Även vanligt försöksdjur, används och dödas 5000 / år.

K som i Katt: blir i vissa länder hängd /strypt för pälsens skull. Pälsen ska bli leksaker, dekoration o dylikt. Flås även levande och stoppas i vatten för att kokas, innan den slutat andas. Även vanligt försöksdjur.

K som i Ko: många kor får inte komma ut på sommaren, fast deras biologiska klocka är inställd på det. De får aldrig grönt gräs att äta. Finns även som försöksdjur, där man opererat dit ett lock i magen som man kan öppna och titta in. Långa djurtransporter till andra länder, flera dygn utan mat och vatten.

L som i Leopard: jagas för skinnets skull.

M som i Möss: används som försöksdjur.

R som i Räv: hålls på rävfarmar för pälsens skull. Lever hela livet i liten bur. Dödas genom att få ström påkopplad både i mun och under svansen samtidigt. Då blir pälsen finast.

S som i Svin: hålls i massor i för trånga utrymmen. Biter av varandra svansen av stress. Får mat som en dator räknat ut så de inte blir för tjocka. Är därför oftast hungriga.

Nej, nu börjar jag inse vilka djur jag glömt på vägen, höns och kycklingar t.ex Jag får ta resten en annan dag som sagt. Ha en god natt!



Presentation

Välkommen till mig!

Omröstning

Hur tidigt ska man göra sommarplaner?
 Från ena sommaren till den andra
 Ett halvår innan
 En månad innan
 Sommarplaner??
 Samma dag!
 Aldrig eftersom hemma är bäst

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26 27 28 29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Lena Carlsson


Ovido - Quiz & Flashcards